Wednesday, 3 August 2011

Salam Ramadhan Kareem


Assalamu'alaikum wth.. Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat di bulan Ramadhan yang mulia ini. Guru-guru & rakan-rakan sekalian, sedar mahupun tidak sedar, Ramadhan kali ni jatuh dalam bulan Ogos iaitu bulan kemerdekaan. Mesti ada sebabkan??.. Dah sinonim dengan kita yang bulan Ogos ini mengingatkan kita dengan bebasnya negara dari penjajahan. Sangat bererti nilai kemerdekaan untuk rakyat Malaysia. 

Namun begitu kita juga kena ingat, bulan Ramadhan juga membebaskan kita dari melakukan perkara keburukan sebab syaitan sudah dibelengu, yang tinggal sekarang adalah melawan nafsu. Alangkah indahnya jika Ramadhan kali ni kita sama-sama menghayati nilai kebebasan yang telah ditetapkan oleh Islam..Hmm, bagaimana??dengan cara...

1. Bebaskan diri kita dari mensyirikkan Allah s.w.t
2. Bebaskan diri kita dari ideologi/pemikiran yang menyesatkan
3. Bebaskan diri kita dari menjadi hamba kepada orang
4. Dan banyak lagi..

Inilah masanya untuk kita merasai nilai kebebasan tersebut & jangan kita sesekali silap memahami makna kebebasan, silap-silap, kebebasan yang kita nak,penjara pulak tempatnya..paham2 je la zaman sekarang ni..Sekian dulu, tapi sebelum terlupa, kepada semua guru,staff,pelajar dan ex-smk Tobiar, Alumni SMK Tobiar mengucapkan selamat berpusa dan beramal ibadah di bulan ramadhan ini..Semoga amalan kita semua diterima..wslm..

No comments:

Post a Comment